Een gesprek tussen leeftijdsgenoten

Een gesprek tussen leeftijdsgenoten

“Ik had hulp nodig om gipsplaten te plaatsen en plinten aan te leggen. Maar nu kan ik dat alleen.”

De werkomgeving is het beste leslokaal voor vso- en proleerlingen. Het is één van de redenen dat scholen en bedrijven samen jongeren voor een baan willen opleiden. Door samen voor beroepsgericht onderwijs te zorgen. Als voormalig TOP Academie-leerling beaamt Erhan Angelov, dat hij meer leert door het in de praktijk te doen. “In het begin van de stage was het moeilijk. Ik wist niets en kon niets, maar na een paar maanden leer je hoe je schroeven moet vasthouden en hoe je ze vervolgens moet schroeven. Dan heb je opeens de kennis van het gereedschap en kun je het zelf.”

In de bouwkeet van Smits Vastgoedzorg bij de Prinsessenflats in Prinsenland te Rotterdam is het een beetje rumoerig, maar toch ook heerlijk rustig vergeleken met de bouwplaats zelf. Warda Ait el bachir zit er met Erhan Angelov te praten. Ze is een jonge tennisster en flink aan de weg aan het timmeren in de tenniswereld. Ze wordt door Learn2Work gesponsord, en wil ondertussen ook graag iets betekenen voor jongeren van haar leeftijd. Haar gesprekspartner Erhan is oud-leerling van HPC Zuidwijk in Rotterdam. Hij liep tijdens zijn schoolopleiding stage bij Smits Vastgoedzorg. Via de TOP Academie. Inmiddels is hij, vijf dagen per week, bij het bedrijf in vaste dienst.

Erhan is goed bekend op het bouwterrein, waar de flats door Smits Vastgoedzorg worden gerenoveerd en onderhouden. Hij werkt er sinds de start van zijn stage in november 2020. En heeft het goed naar zijn zin: “thuisblijven is niets voor mij”. Hij vertelt Warda dat hij niet wist waar hij stage moest lopen. Uiteindelijk, via een docent van de scholengroep HPC Rotterdam, leerde hij de TOP Academie kennen. De bouw vond hij altijd al interessant, en er was meteen een stageplek. Dus hij wilde wel.

Goede begeleiding vanuit Smits Vastgoedzorg

Het gesprek komt goed op gang zodra Erhan over zijn werk kan vertellen. “Je doet iets met je handen, je máákt iets.” In het begin liep hij een hele dag mee met een leermeester en kreeg hij uitleg over alle werkzaamheden. Hij geeft aan dat hij de taken sneller onder de knie had willen krijgen. Maar hij had naast de twee stagedagen ook nog schoollessen. Bovendien was het nodig om het eerst samen met iemand te doen. “Ik had hulp nodig om gipsplaten te plaatsen en plinten aan te leggen. Maar nu kan ik dat alleen.”

Timmerwerk! Dat is wat hij leuk vindt. De bouw heeft altijd al zijn interesse gehad. Inmiddels kan hij veel werkzaamheden zelfstandig uitvoeren zoals een systeemplafond maken en pluggen boren. Kozijnen waterpas plaatsen? Geen probleem. Hij heeft het geleerd dankzij de goede begeleiding van Smits Vastgoedzorg. “Ze leggen het gewoon goed uit, hoe je dingen moet vasthouden enzo”. Hij is dan ook trots dat hij zoveel geleerd heeft en nu werk heeft.

Naar medewerker met passie voor het vak

Het in dienst treden bij Smits Vastgoedzorg, na het behalen van zijn schooldiploma, verliep heel organisch. “Als je gemotiveerd bent, gemotiveerd naar je stage komt, dan willen mensen je wel. Dan heb je altijd werk in de bouw. Ik wilde wel en zij ook, toen werd het gewoon geregeld.” Hij voelt zich thuis bij Smits Vastgoedzorg. Het is fijn dat ze hem daar kennen én dat hij de mensen kent.

Warda vraagt, nadat ze zijn enthousiasme over zijn werk heeft gehoord, of hij zijn vrienden en andere leerlingen ook zou adviseren mee te doen met de TOP Academie. ‘’Zeker!” Zonder twijfelen geeft hij antwoord. Hij is ervan overtuigd dat de stagemogelijkheden van de TOP Academie veel kansen bieden. En dan gaat hij verder in op de mogelijkheden binnen de bouw. “De bouw is veelzijdig. Er is niet één baan in de bouw. Je kunt timmerman, schilder, loodgieter of metselaar worden. Ze hebben veel personeel nodig en jonge mensen. Als je de bouw interessant vindt, vind je sowieso een baan die bij je past.” Want ook elektricien, monteur, stukadoor of tegelzetter worden is mogelijk.

Een echte vakman

Erhan wil de komende tijd blijven leren. Een goede timmerman worden, een echte vakman zijn! Met deze juiste mentaliteit, ervoor willen gaan, veel leren, veel doen, heeft hij al veel bereikt. Zo ook Warda. Ze traint veel en gaat door waar anderen opgeven. Op hun eigen manier pakken ze kansen waar ze worden aangereikt. Ze komen er wel. Ze ronden het gesprek af en gaan met de fotograaf de bouwplaats op om nog wat foto’s te maken…