Interview met Hans de Mooij

Interview met Hans de Mooij

“Er is zoveel meer mogelijk dan leerlingen vaak denken”

Waar vroeger een hele duidelijke scheiding was tussen de begrippen ‘food’ en ‘horeca’, begint die scheidslijn met de komst van nieuwe foodconcepten steeds verder te vervagen. ‘Blurring door welvaartsontwikkelingen’, zo noemt accountmanager Hans de Mooij van vakopleider SVO dat. Maar zaken als out of home en take away zijn niet alleen voor zijn eigen mbo-leerlingen een positieve trend. Ook voor jongeren die praktijkonderwijs via TOP Academie Food volgen, biedt het extra perspectief. “En dat is precies waarom we de samenwerking met Learn2Work zijn aangegaan”, aldus de accountmanager. “We willen die jongeren laten zien dat er meer mogelijkheden zijn dan ze vaak denken, en tegelijkertijd aan de vraag vanuit de arbeidsmarkt voldoen.”

Wat oorspronkelijk als bevoorrading voor supermarkten en horeca begon, is inmiddels uitgegroeid tot een vak apart. ‘Food’ is niet meer weg te denken uit de Nederlandse arbeidsmarkt. Niet voor niets is het naast de traditionele ‘zuilen’ als horeca, bakkerij en slagerij een aparte stroming binnen het mbo-onderwijs geworden. De Mooij: “Het is een sector waarin nog steeds – zo niet steeds meer – werk te vinden is. Want van de kop koffie bij Intratuin tot aan je burger bij McDonald’s of het warme broodje bij City Spar; SVO levert er mensen voor. Omdat het zo’n brede sector is, zijn de mogelijkheden enorm. En als je daar oog voor hebt, dan is er zelfs in coronatijd ook voor leerlingen van het praktijkonderwijs genoeg te doen!” 

Nieuwe leerbedrijven

De Mooij heeft inmiddels bijna 32 dienstjaren bij SVO op de teller staan. Steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor leerlingen. En dus belt, mailt en praat hij wat af. Niet alleen met partijen uit het veld, maar ook met leerlingen. Want ook via die weg zijn prachtige nieuwe leerbedrijven te vinden, zo weet hij als geen ander. En eenmaal gevonden, kan de onderneming tegenwoordig dus ook als leeromgeving voor TOP Academie-leerlingen gaan dienen. 

“Met de komst van arbeidsmigranten in Nederland bijvoorbeeld, is een hoop nieuw ondernemerschap ontstaan. Vooral in de grote steden nemen ze een deel van de foodsector over. Die ondernemers zijn over het algemeen niet zo bekend met het Nederlandse onderwijssysteem. Maar met wat doorontwikkeling zijn ze vaak een perfect stagebedrijf voor onze jongeren. Of een leerbedrijf voor praktijkschoolleerlingen. We vragen onze leerlingen dan ook altijd: heb je een bijbaantje? En zo ja: zou je daar stage willen lopen? Dat breidt ons bestand aardig uit.”

De markt bedienen

De accountmanager zegt het vaak tegen te komen: leerlingen die een bijbaan hebben, het er ontzettend naar hun zin hebben, maar zich niet realiseren dat ze in die richting ook opgeleid kunnen worden. “Wij zeggen dan: joh, is het geen goed idee om daar je stage te lopen?” Ze hoeven echt niet hun hele leven het vak uit te oefenen waar ze in eerste instantie voor kiezen, zo stelt hij. Maar een goede basis is cruciaal. 

“Wij leiden medewerkers op die vaardigheden hebben om snel te switchen; met verkoopkennis, productkennis en ervaring op het gebied van hospitality.” En dat werpt in deze coronatijd z’n vruchten af; weinig leerlingen zijn in de afgelopen periode hun stage kwijtgeraakt. De Mooij: “In de foodsector is gewoon enorm veel werk. En onze leerlingen zijn flexibel en breed inzetbaar. Onze stagebedrijven spelen daarin een ontzettend belangrijke rol.”

TOP Academie SVO FOOD

De Foodindustrie heeft leerlingen van het praktijkonderwijs veel te bieden. Binnen de TOP Academie FOOD worden leerlingen van praktijkscholen opgeleid voor echte banen in de sector. En de TOP Academie is voor SVO ook interessant: “Wij kunnen op die manier aan leerlingen en scholen laten zien dat de foodindustrie ook een interessante optie is. Breder op het netvlies komen. Zo bedienen wij de arbeidsmarkt. En met een beetje geluk stroomt een aantal leerlingen na de TOP Academie door naar ons mbo-onderwijs. Dat is voor de talenten binnen het praktijkonderwijs immers een logische vervolgstap.”

Eind oktober ging in Den Haag de eerste TOP Academie SVO Food klas van start. Ook Rotterdam staat op de rol. “Een prachtige ontwikkeling. Want een stad als Rotterdam is op foodgebied als één groot bos vol bomen. De diversiteit aan kleuren is enorm. Dus ook voor de praktijkschoolleerling is daar een hele hoop moois te vinden. Samen leiden we deze leerlingen op voor werk in de sector.

Wij gaan daarbij uit van talent, niet van een stickertje. Dat is wat wij ook altijd proberen te doen. Een mooi partnerschap dus.”